Monday 31 August 2015

Kuih Cara





Kuih Cara


1 mug tepung gandum
1 mug susu cair atau santan kelapa  
1 biji telur
3 helai daun pandan dimesin dengan sikit air utk dapat ½ mug air pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir secukupnya, sebagai inti
Garam secukup rasa (bagi rasa lemak2 masin)
Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan

CARA MEMBUATNYA
1.       Satukan bersama tepung gandum, air daun pandan, pewarna hijau, telur dan masuk dalam blander dan mesin   hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.

2.   Panaskan acuan kuih cara.  Sapukan sedikit minyak dengan daun pandan yang telah diikat dan diracik dihujungnya.    Pastikan minyak tidak bertakung dlm acuan tadi.   

3.   Masuk adunan   tadi dalam bekas bermuncung   tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Biar seketika  supaya tepung dibawah masak sedikit, barulah dimasukan gula (1/3 sudu teh).  Jika bahagian bawah kuih masih cair, gula akan menembusi kuih dan air gula akan keluar  dan melekatkan pada acuan.   Tutup permukaannya acuan dengan tudung periuk. Keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan.

No comments:

Post a Comment