Kuih Cara
1 mug tepung gandum
1 mug susu cair atau santan kelapa
1 biji telur
3 helai daun pandan dimesin dengan sikit air utk dapat ½ mug air pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir secukupnya, sebagai inti
Garam secukup rasa (bagi rasa lemak2 masin)
Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan
CARA MEMBUATNYA
3 helai daun pandan dimesin dengan sikit air utk dapat ½ mug air pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir secukupnya, sebagai inti
Garam secukup rasa (bagi rasa lemak2 masin)
Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan
CARA MEMBUATNYA
1.
Satukan
bersama tepung gandum, air daun pandan, pewarna hijau, telur dan masuk dalam
blander dan mesin hingga semua sebati, tambah garam secukup
rasa. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
2. Panaskan
acuan kuih cara. Sapukan sedikit minyak
dengan daun pandan yang telah diikat dan diracik dihujungnya. Pastikan minyak tidak bertakung dlm acuan
tadi.
3.
Masuk adunan tadi dalam bekas bermuncung tuang
dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Biar seketika supaya tepung dibawah masak sedikit, barulah
dimasukan gula (1/3 sudu teh). Jika
bahagian bawah kuih masih cair, gula akan menembusi kuih dan air gula akan
keluar dan melekatkan pada acuan. Tutup
permukaannya acuan dengan tudung periuk. Keluarkan kuih dari acuan dan
sejukkan.
No comments:
Post a Comment