Wednesday 30 September 2015

KEK ZEBRA


Kek Zebra

 

250gm mentega

220gm tepung kek

200 gm gula kastor

50gm air susu - saya guna fresh milk

4 biji telur gred A

2 sudu makan serbuk koko

1 sudu teh esen vanila

½  sudu teh emulco coklat

 

Cara membuatnya:

 

Leser acuan dan panaskan   ketuhar pada suhu 170C

Satukan dan pukul  mentega, gula kastor dan esen vanila dalam mangkuk adunan. hingga kembang dan putih. Masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati.

Kemudian masukkan tepung kek yang telah diayak  , sedikit-sedikit sambil dikacau berselang-seli dgn air susu.  Kaupkan sahaja

Bahagikan adunan kpd 2 bahagian yg sama banyak.

Satu dibiarkan warna asal dan satu lagi dimasukkan serbuk koko dan emulco coklat. Kaup adunan hingga sebati. Ambil dua sudu besar  warna asal dan letakan di  tengah-tengah acuan.   Diikuti pula adunan warna coklat.  Ulangi langkah tersebut dan buatlah dengan kemas untuk hasil belang yang cantik.  Bakar selama 1 jam.

No comments:

Post a Comment