Kek Zebra
250gm mentega
220gm tepung kek
200 gm gula kastor
50gm air susu - saya guna fresh milk
4 biji telur gred A
2 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh esen vanila
½ sudu teh emulco coklat
Cara membuatnya:
Leser acuan dan panaskan ketuhar pada suhu 170C
Satukan dan pukul mentega, gula
kastor dan esen vanila dalam mangkuk adunan. hingga kembang dan putih. Masukkan
telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati.
Kemudian masukkan tepung kek yang telah diayak , sedikit-sedikit sambil dikacau berselang-seli
dgn air susu. Kaupkan sahaja
Bahagikan adunan kpd 2 bahagian yg sama banyak.
Satu dibiarkan warna asal dan satu lagi dimasukkan serbuk koko dan
emulco coklat. Kaup adunan hingga sebati. Ambil dua sudu besar warna asal dan letakan di tengah-tengah acuan. Diikuti pula adunan warna coklat. Ulangi langkah tersebut dan
buatlah dengan kemas untuk hasil belang yang cantik. Bakar selama 1 jam.
No comments:
Post a Comment