Friday, 16 October 2015

KEK PISANG GEBU


Kek Pisang
5 biji pisang emas atau rastali - lecek  
1 cwn gula kaster
1 cwn minyak jagung
4 biji telur gred B  

 Bahan ayak:
1 ½ cwn tepung gandum
½  sk soda bicarbonat
½  sk baking powder
1sk esen vanila 

Cara cara:

Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan.

Putar gula, telur dan minyak hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata.

Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula.  Masukkan esen vanilla  dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama sejam atau sehingga masak dalam suhu 170C.  Apabila permukaan atas telah perang, saya kurangkan suhu ke 150C. Saya bakar selama 1 jam.


No comments:

Post a Comment