Sunday 26 July 2015

Ayam Masak Merah - Chef Wan


Ayam Masak Merah  chef wan  (yang asal)




BAHAN-BAHAN

Minyak sapi
6 sudu besar
Kulit kayu manis
1 cm
Bunga cengkih
4 kuntum
Buah pelaga
4 biji
Air
125 ml
Ayam
1 kg, dibelah 12 dan digaul dengan kunyit dan garam lalu di goreng sampai masak dan diasingkan
Kismis hitam
125g, dicincang halus
Sos tomato
250ml
Madu
3 sudu besar
Serai
1 batang, dititik
Lengkuas
1 cm, dititik
Garam
Secukup rasa
Bijan
2 sudu kecil, digoreng tanpa minyak sehingga wangi
Daun pudina
1 tangkai


Dikisar halus

Bawang merah
10 ulas, dikupas
Bawang putih
2 ulas, dikupas
Halia
2 cm, dikupas
Serai
1 batang
Cili kering
15 tangkai, direndam dalam air panas dan dituskan



CARA

·         Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga serta rempah yang telah dikisar.

·         Setelah wangi, masukkan sedikit air, ayam yang telah digoreng, kismis hitam, sos tomato serta madu. Kemudian, masukkan serai, lengkuas dan garam. Masak sehingga ayamnya empuk.

·         Sebelum diangkat, taburkan bijan di atasnya bersama dengan daun pudina.

No comments:

Post a Comment