Ayam Masak Merah chef wan
(yang asal)
BAHAN-BAHAN
Minyak
sapi
|
6 sudu
besar
|
Kulit
kayu manis
|
1 cm
|
Bunga
cengkih
|
4 kuntum
|
Buah
pelaga
|
4 biji
|
Air
|
125 ml
|
Ayam
|
1 kg,
dibelah 12 dan digaul dengan kunyit dan garam lalu di goreng sampai masak dan
diasingkan
|
Kismis
hitam
|
125g,
dicincang halus
|
Sos
tomato
|
250ml
|
Madu
|
3 sudu
besar
|
Serai
|
1 batang,
dititik
|
Lengkuas
|
1 cm,
dititik
|
Garam
|
Secukup
rasa
|
Bijan
|
2 sudu
kecil, digoreng tanpa minyak sehingga wangi
|
Daun
pudina
|
1 tangkai
|
Dikisar halus
Bawang
merah
|
10 ulas,
dikupas
|
Bawang
putih
|
2 ulas,
dikupas
|
Halia
|
2 cm,
dikupas
|
Serai
|
1 batang
|
Cili
kering
|
15
tangkai, direndam dalam air panas dan dituskan
|
CARA
·
Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan kulit kayu manis,
cengkih dan buah pelaga serta rempah yang telah dikisar.
·
Setelah wangi, masukkan sedikit air, ayam yang telah digoreng,
kismis hitam, sos tomato serta madu. Kemudian, masukkan serai, lengkuas dan
garam. Masak sehingga ayamnya empuk.
·
Sebelum diangkat, taburkan bijan di atasnya bersama dengan daun
pudina.
No comments:
Post a Comment