Kek Zebra
125 gm mentega
110gm tepung kek
100 gm gula kastor
25 gm air susu - saya guna fresh milk
3 biji telur
1 sudu makan serbuk koko
½ sudu teh esen vanila
sedikit emulco coklat
utk bagi terang
Cara membuatnya:
Satukan dan pukul mentega,
gula kastor dan esen vanila dalam mangkuk adunan. hingga kembang dan putih.
Masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati.
Kemudian masukkan tepung
kek yang telah diayak , sedikit-sedikit sambil dikacau
berselang-seli dgn air susu. Kaupkan sahaja
Bahagikan adunan kpd 2
atau 3 bahagian yg sama banyak.
Guna acuan kecil.
Satu dibiarkan warna asal
dan satu lagi dimasukkan serbuk koko dan emulco coklat dan satu lagi warna
merah Kaup adunan hingga sebati. Ambil dua sudu besar warna asal dan
letakan di tengah-tengah acuan. Diikuti pula adunan
warna coklat dan merah. Bakar selama 30 minit
No comments:
Post a Comment