Wednesday 21 August 2019

KEK PISANG MOIST



















Kek Pisang Moist

Bahan berikut diayak  
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
 
4 biji pisang berangan (atau 7 pisang emas  dilenyek)
1 cawan minyak  jagung
1 cawan gula (½ gula castor, ½ gula perang) 
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
 
Cara penyediannya
1.             Lenyekkan pisang. 
2.             Pukul telur, gula, telur hingga kembang dan esen vanila.   Kemudian tuang bahan yang dah dipukul  ke dalam bekas.  Masukkan pisang lenyek dan tepung skit2 dan kaupkan..
3.             Kaup balik tepung   hingga sebati.
4.             Alaskan loyang dengan kertas minyak.  Tuangkan adunan dan bakar pada suhu 170c selama 45 minit atau sehingga kek masak.  Dah sejuk sedia dihidangkan





No comments:

Post a Comment